viernes, 7 de diciembre de 2012

MÈTODES CIENTÍFICS. LA DENSITAT DE L'AIGUA.

DENSITAT DE L’AIGUA

En física el terme densitat, és una magnitud referida a la quantitat de massa continguda en un determinat volum, sinònim de massa volúmica, i pot utilitzar-se en termes absoluts o relatius. En termes senzills, un objecte xicotet i pesat, com una pedra o un tros de plom, és més dens que un objecte gran i lleuger, com un suro o una mica d'escuma.





15/11/12
B. ENTRE DOS AIGÜES

OBJECTIU: Consisteix en deixar caure un ou, primer en aigua i després en aigua amb sal i colorant. Tractem de veure el que passa.

MATERIAL: Un ou, sal, aigua, un vas de precipitats gran i un altre xicotet i blau de metilé.









PROCEDIMENT: Omplim el recipient amb aigua fins ¾. I seguidament tirem l’ou des d’una distància considerable per a que no es trenque.
La segona part de la prova consisteix en posar aigua fins la meitat d’un vas de precipitats petit i afegir-li unes 3 gotes de blau de metilé per a donar-li color. Mentre en l’altre vas de precipitats afegim sal fins a saturar l’aigua. Una volta hem realitzat els dos procediments, amb molta cura s’afegix l’aigua amb blau de metilé al vas de precipitats amb aigua saturada intentant que no es mescle(aquest procediment no ens ha eixit bé a nosaltres). Una volta estiguin els dos colors separats, es tira l’ou i es veuria com es queda flotant entre dos aigües.
Colorant blau de metilé


RESULTATS: En aquesta ocasió ens ha eixit bé la primera part, la segona no, perquè o bé hem posat massa poca sal per a saturar l’aigua o hem llançat malament l’aigua amb blau de metilé. Però hem observat a les proves dels companys que el que devia de passar, ha passat, l’ou ha flotant entre les dos aigües.



En aquest video es pot observar que la pràctica no ens ha eixit bé.






CONCLUSIÓ: L’aigua amb sal es queda baix perquè la seua densitat és més densa que la del blau de metilé.


22/11/12
D.MOVENT MOLÈCULES

OBJECTIU: Es posa aigua calenta a un recipient i aigua freda a un altre i s’afegeix colorant a les dos. Mirem el que passa.
Més tard, fem el mateix però afegim 3 gotes de colorants distints.

MATERIAL: 2 vas de precipitats, aigua freda, aigua calenta i colorant alimentari.








PROCEDIMENT: Agafem 2 vas de precipitats i els omplim fins la meitat més o menys, un amb l’aigua freda i un altre amb l’aigua calenta que hem bullit prèviament. Afegim 2 o 3 gotes de colorant(al nostre cas, és roig). Una volta hem fet aquest experiment, realitzem la segona part de la prova, amb els 3 colorants(blau, groc i roig).

Aquest video correspon a la primera part de la pràctica


Aquest video correspon a la segona part de la pràctica


RESULTATS: hem pogut observar el següent a les 2 proves, tant a la que sols hem afegit un colorant com a la que hem afegit els 3.

-          AMB L’AIGUA CALENTA: El colorant s’ha dissol ràpidament i l’aigua es converteix del color del colorant.


-          AMB AIGUA FREDA: El colorant s’ha dissolt  molt més lentament i no s’ha arribat a dissoldre totalment.

Primera part de la pràctica

Segona part de la prova

En les següent fotografíes es veu clarament la diferència entre les dos aigües una volta ha passat un temps, més o menys uns 5 minuts.

Primera part de la pràctica


Segona part de la pràctica




CONCLUSIÓ: L’aigua calenta dissol molt millor els colorants que l’aigua freda.


A.COCA-COLES AMB DIFERENT DENSITAT

OBJECTIU:  Tractem d’observar la diferència entre la densitat de la Coca-cola normal i de la light.

MATERIAL: Una Coca-cola, una Coca-cola light , aigua, comptagotes i 2 xicotets vas de precipitats i 2 grans.








PROCEDIMENT: Hem afegit un poc de Coca-cola normal i un altre poc de la light a dos vas de precipitats xicotets. En els 2 vas de precipitats grans, afegim fins la meitat d’aigua. Més tard, amb un comptagotes afegim unes quantes gotes de Coca-cola light a un vas i el mateix número de gotes a l’altre vas, de Coca-cola normal.

RESULTAT: Encara que no es veia clarament, hem pogut veure que la Coca-cola light ha tardat més a dissoldre’s que la normal.

CONCLUSIÓ: Com que la Coca-cola light  té menys sucre que la normal, tarda més a dissoldre’s.


INTRODUCCIÓ: http://es.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080308105602AAtxXM9

viernes, 30 de noviembre de 2012

TENSIÓ SUPERFICIAL DE L'AIGUA.


LA TENSIÓ SUPERFICIAL DE L’AIGUA

OBJECTIU: Comprovar de forma experimental l’existència de la tensió superficial de l’aigua i com afecten alguns factors a la mateixa.


L’aigua és una molècula que està composta per un àtom d’oxigen per cada dos d’hidrogen units entre ells mitjançant dos enllaços covalents. Es una molècula dipolar, ja que presenta un pol positiu per la zona dels hidrògens i un de negatiu per la zona de l’oxigen.

Les molècules d’aigua interaccionen entre elles per mitjà d’uns enllaços intermoleculars anomenats ponts d’hidrogen. Aquests ponts d’hidrogen fan que les molècules d’aigua s’apeguen entre elles, fenomen anomenat cohesió. En la superfície de l’aigua, aquestes forces cohesives produeixen una tensió superficial, ja que les molècules s’atrauen d’una forma especial entre sí.
Això fa que alguns insectes puguen caminar per damunt de l’aigua, i que alguns objectes en suren.

Els detergents tenen la capacitat de trencar aquesta tensió superficial, i és el que hem comprovat en les següents pràctiques.


23/10/2012

C.EL METALL POT SURAR

MATERIAL: Per a aquesta pràctica utilitzarem un cristal·litzador, clips i sabó líquid.


        


PROCEDIMENT: Omplim fins un poc més de la meitat el cristal·litzador d’aigua. Quan l’aigua ja no es mou, introduïm el clip de manera que flote en l’aigua, utilitzant un altre clip en forma de U per a ajudar-nos. Una volta realitzat aquest procediment, afegim una gota de sabó líquid.

RESULTATS: En aquesta ocasió no ens va eixir bé aquesta pràctica i la vam tindre que repetir porsteriorment, com es veura després.


30/10/2012

A.CORRE PEBRE, CORRE

MATERIAL: Utilitzarem un cristal·litzador(en el nostre cas, un vas de precipitats), pebre i sabó líquid.







PROCEDIMENT: Omplim el vas de precipitats un poc més de la meitat i se li afegix pebre. Posteriorment s’introdueix el dit dins i es veu que passa. Una volta realitzat aquest experiment, es fa el mateix però amb el dit amb sabó.

RESULTATS:
-          Dit sense sabó: una volta em introduït el dit, veiem que no passa res, simplement es meneja un poc l’aigua.
-          Dit amb sabó: realitzat el procediment, una volta introduït el dit es veu que es fa una espècie de forat on hem posat el dit.

CONCLUCIONS: S’ha demostrat que si el dit conté sabó crea una espècie de forat en l’aigua, en canvi si el dit no conté res, l’aigua no pateix cap canvi.

VIDEO: En aquest video es pot apreciar que amb el dit sense sabó no es fran forats a l'aigua. L'altre video, era la mateixa pràctica però amb el dit amb sabó, però l'hem perdut.






B.FORATS EN ELS POLS DE TALC

OBJECTIU: Experimentar com es pot trencar la tensió superficial

MATERIAL:  Utilitzarem pols de talc, aigua, un cristal·litzador o vas de precipitats i sabó líquid.







PROCEDIMENT: Omplim el vas de precipitats més de la meitat, escampem els pols de talc per la superfície de l’aigua. Després introduïm la punta del dit intentant foradar l’aigua. Una volta realitzat aquest procediment, fem el mateix amb el dit cobert per sabó líquid.

RESULTATS:
-          Dit sense sabó: una volta em introduït el dit, veiem que no passa res. Es queda l’aigua com abans
-          Dit amb sabó: realitzat el procediment, una volta introduït el dit es veu que es fa un forat on hem posat el dit.

CONCLUCIONS: S’ha demostrat que si el dit conté sabó crea un forat en l’aigua, en canvi, si el dit no conté res, l’aigua no experimenta cap canvi.

VIDEOS: Al primer video es pot veure que amb el dit sense sabó no passa res, i al segons, que es fa un forat.







C.EL METALL POT SURAR

MATERIAL: Per a aquesta pràctica utilitzarem un cristal·litzador, clips i sabó líquid.





PROCEDIMENT: Omplim fins un poc més de la meitat el cristal·litzador d’aigua. Quan l’aigua ja no es mou, introduïm el clip de manera que flote en l’aigua, utilitzant un altre clip en forma de U per a ajudar-nos. Una volta realitzat aquest procediment, afegim una gota de sabó líquid.

RESULTATS: En aquesta ocasió si que ens ha eixit bé l’experiment. El clip pot surar en l’aigua perfectament fins que s’introdueix sabó líquid, que fa que el clip s’enfonse fins la superfície del cristal·litzador.

CONCLUCIONS: Els clips poden surar en l’aigua, però una volta hi ha sabó, no ho poden fer.


VIDEO: Es veu clarament com el clip pot surar en l'aigua fins que es tira sabó al cristal·litzador.





6/11/2012

D.L’AIGUA NO ES CAU D’UNA MONEDA

MATERIAL: Utilitzarem un comptagotes, sabó líquid i una moneda de 2€.






PROCEDIMENT: Amb un comptagotes es posa aigua en la moneda gota a gota. Comptem el nombre de gotes que es poden posar fins que es vesse. Observar la cúpula que es forma, i una volta formada, afegir sabó líquid i veure el que passa.

RESULTATS: En la nostra moneda hem posat fins a 28 gotes. Quan posem aigua a la moneda veiem que no es cau de la superfície, però quan afegim la goteta de sabó, l’aigua es vessa sobre la taula.

CONCLUCIONS: L’aigua no es cau d’una moneda, però quan s’afig sabó, l’aigua cau de la moneda.

FOTO: En aquesta foto es pot veure la cúpula que es forma a la moneda.







VIDEOS: En aquests videos es pot apreciar, primer, com tirem les gotes a la moneda i les contem, i segon, com es trenca la cúpula formada per l'aigua.





                                                




E.UN VAIXELL A SABÓ

MATERIAL: Utilitzarem una cubeta, aigua, un triangle de cartolina i sabó líquid.






PROCEDIMENT: Es fan una espècie de vaixells amb diferents cartolines de colors(tots de la mateixa mida), cada grup un color, i es posen en una cubeta gran uns quants d’aquests vaixells(en el nostre cas, eren tres els vaixells). Es posa una gota de sabó líquid al dit i s’empenta el vaixell però sense arribar a tocar-lo, el dit darrere del vaixell. És una competició entre equips.

RESULTATS: Una volta realitzat el procediment, hem posat els vaixells a l’aigua i el dit darrere del vaixell amb la gota de detergent fins que arribara al final hem empentat l’aigua, de tal manera que el vaixell avançava. Ha guanyat el nostre equip, l’equip blau.

CONCLUCIONS: Si posem sabó dins de l’aigua i l’empentem poden avançar alguns objectes.

VIDEO: En aquest video es veu com sense tocar el vaixell, es mou cap al final de la cubeta i l'equip blau és el que guanya.